Suomeksi | På svenska

Det finns ingen viktigare plats än hemmet

Hemmet är centrum för att vistas och leva trivsamt. Att sätta hemmet i skick, inredning och ordna mysiga kvällssamkväm är populära sätt att tillbringa fritiden.

Syftet med den här lilla guiden är fungera som hjälp för att göra hemmet till ännu trevligare och tryggare plats. Bekanta dig med hjälp av guiden i hemmets farliga platser och förebygg risker i anknytning till dessa. I guiden får du tips för dig själv och dina närmaste om hur du kan bättra säkerheten i eget hem, världens viktigaste plats.

Var brinner det?

Vet du i vilka av hemmets utrymmen det sker mest bränder? Tre i topp är de för oss alla så kära

• köket
• bastun
• balkong/terass/gård

Som följande kommer tekniska utrymmen som garaget, förrådet eller grovköket. Dessa följs av vardagsrummet och sist sovrummet.
 

Varför brinner det?

Bakgrund till bränder är ofta mänskligt misstag: obetänksamhet, slarv eller nonchalans. Den tekniska orsaken till fel i apparater kommer först långt efteråt och ofta kan även ett tekniskt fel hindras genom att vara uppmärksam. Man ska alltid handskas omsorgsfullt med öppen eld, värmare och elapparater. Precis som man aldrig ska lämna en öppen eld oövervakad, ska man inte heller lämna på tvätt- eller diskmaskin utan uppsyn. Felaktiga elapparater ska man låta reparera eller ta ur bruk. Skarvsladdar får inte seriekopplas och elledningar inomhus får inte heller dras utomhus. Säkerheten kan bättras med brandvarnare, spisvarnare och övrig säkerhetsutrustning för hemmet, men det egentliga övervakningsansvaret hör till oss människor.